2010-09-16

Liten valkrönika

Som ingen har kunnat undgå att märka så är det alltså val i Sverige nu på söndag. De här skälvande dagarna som är kvar före val kallas bland politiker ofta för "nufangällerdet"-dagarna, utom bland kristdemokrater där samma tidsperiod kallas för "godegudhjälposs"-dagarna.

Förstagångsväljare är en stor grupp som politiker inte riktigt vet var de har. Det är inte ovanligt att medelålders politiker trevar sig fram i sina försök att nå den yngre generationen väljare. Är du förstagångsväljare och till exempel fått kulörta ballonger i brevlådan och tänker "Vad fan i helvete ska jag göra med de här?" så är mitt tips: Källsortera dem.

Fjortondegångsväljarna minskar i antal men är oftast de säkraste väljarna. Politikerna tröstar sig ofta med det faktum att "har de röstat på oss i 50 år så gör de det nog igen även om vi sänkt pensionerna och dragit in färdtjänsten, traditioner är viktigt i den åldern." Är du fjortondegångsväljare och till exempel fått kulörta ballonger i brevlådan och tänker "Vad i kära fridens namn ska jag göra med de här?" så är mitt tips: Skriv en insändare.

Ok, de kanske inte postar ballonger till oss, men vad fanken är det med valrörelsen och ballonger?? Jag har sett dem överallt bland valstugor och valtalare... Mitt sista tips kommer riktat direkt till våra politiker: Om ni ska envisas med att ha ballonger överallt under valrörelsen så borde ni se till att sänka åldern för rösträtt rejält! Sju år och uppåt kanske? Tycker några att man kan få betyg tidigt borde man väl kunna få rösta tidigt?

Vallöftena kan för övrigt bli väldigt intressanta...
"Vi lovar att öka veckopengen och sänka priset på godis och glass!"

Andra möjliga följdverkningar:
- Tamagochipartiet och Pokémonpartiet kommer in i riksdagen med god marginal.
- När inte partiledaren får som han/hon vill i interpellationsdebatten så lägger vederbörande sig ner på golvet och skriker tills övriga partier ger upp.
- Man kan få se partimedlemmar hoppa hopprep och spela fotboll under pauserna och kommer inte in i Plenisalen förrän "det ringer in".

Se upp för valrörelsen 2014!

2 kommentarer:

plutten sa...

lysande

Elin sa...

Tackar tackar :-)