2011-04-07

Att bli rädd för frisören

En sjuttonårig tjej skulle göra sin praktik i Malmö på frisörsalongen Emesuell. Hon kom till sin praktikplats, blev utskälld och bortkörd av ägaren. Varför? Hon hade slöja. I artikeln i Sydsvenskan försvarar frisörsalongens ägare Vicky Sjöberg beslutet med argumentet "hon skulle ha skrämt iväg alla kunder".

Joråsatte. Jag vet inte hur det är med alla er frisörsalongskunder, är verkligen en 17-åring i slöja bland det läskigaste som finns? I nuläget tycker jag nog att Vicky själv är rätt jävla läskig. Utan slöja. Ergo: Då hängde det alltså inte på slöjan.

Följ mig gärna på twitter! http://twitter.com/ElinNorden

15 kommentarer:

Elin sa...

Vicky Sjöberg skriver på frisörsalongens hemsida:
"Att hålla sig a´jour är ett måste för mig. Att åka runt om i världen och samla nya idéer.."

Hur långt ut i världen åkte hon för att samla idéer? Till Landskrona?

Baronessan sa...

Ja jisses! Med tanke på att vissa frissor ser ut i skallen som om dom lekt med elsladden, så kanske det inte vore så dumt om fler använde huckle :)

Elin sa...

WORD!

JohannaV sa...

Jag tycker du är en riktigt obehaglig människa, Elin, en hatfull stackare som ger sig på den som drevet den här gången säger att det är fritt fram att ge sig på. Nu är det frisören Vicky, en annan dag är det en annan.

Har tanken överhuvudtaget slagit dig att du kanske bör ge Vicky en chans att ge sin uppfattning av det inträffade innan du hänger ut henne?

Nej, tänkte nog det. Det finns ett ord för ditt inlägg: mobbning. Och slår man upp ordet mobbare i ett lexikon hittar man en bild på Elin Nordén

John sa...

Jag slog upp mobbare i min ordbok men där var ingen bild, varken på Elin eller någon annan. Antar att jag hade fel upplaga.

Ja, Elin måste vara en hatfull människa, komiker brukar ju vara det. "Dö, era jävlar! Skratta tills ni dööööööör!"

En bra mordmetod för folk som inte tål att se blod och som inte har tillgång till gift. Sällan man hör någon lyckas dock.

Men allvarligt, visst har Vicky haft chansen att ge sin syn på saken. Artikeln i Sydsvenskan, via kommentarer till artikeln i Sydsvenskan, sin frisersalongs hemsida etc.

Vad det i grund och botten verka handla om här är bristen på respekt. Vill man inte ha en praktikant med slöja på sin salong så kan man lösa det på andra sätt än att skälla ut vederbörande inför sina kunder.

Elin sa...

JohannaV: Om du anser det vara mobbing att kommentera en händelse utifrån sina åsikter om det man läste (i det här fallet Vickys _egna_ kommentarer i tidningen), så tycker jag du ska kolla i din ordbok igen. Jag blev väldigt upprörd över hur tjejen med slöja behandlats, och skrev om det. Precis som du gjorde när du blev upprörd över mitt blogginlägg.

John: Jag håller med om att Vicky haft chans att ge sin syn på saken via tidningen. Och även om vi kanske kan anta att slöjtjejen blev arg när hon fick reda på att hon inte var välkommen, och att bägge parter skällde på varandra även om det inte framgår i artikeln, så kvarstår faktum: Jag blir mer rädd för slöjhatare än för slöjbärare.

Karin sa...

Förutom att bara vara rolig är det en komikers uppgift att granska samhället och ge reflektioner på det som händer runt omkring oss. Att använda humor för att visa på orättvisor, diskriminering och rasism är värt all heder och respekt och ska definitivt inte klassas som mobbing. Det som skrivs här i bloggen är ju en reflektion på frisörens direkta egna uttalanden. Självklart kan allt vinklas fel i media men då får vicky gå ut och dementera det istället för att hävda att hon gjorde rätt? Eller? Jag tycker hon förmedlar sin åsikt hela tiden? d.v.s. att hon står för sin handling. Sedan vill jag bara säga att jag själv är i hudvård och kosmetik branschen och har haft både praktikanter och kollegor som bär slöja och aldrig någonsin upplevt det som ett hinder! De kunder som skulle ta Ulla vid sig ab det vill jag inte ha som kunder så det är ett självlösande problem. / Karin

JohannaV sa...

Jag har svårt att läsa Karins inlägg som att man är skyldig innan man själv bevisat motsatsen. Det är skrämmande att läsa att ni tycker att det bara är för Vicky att dementera uppgifterna när Sydsvenskan hängt ut henne och hennes företag på en helsida i Sydsvenskan.

I ett rättsamhälle brukar det vara tvärtom-man ska få tillfälle att svara på anklagelserna innan blir uthängd. Med den här typen av journalistik har Sydsvenskan närmat sig kvällstidningsnivå.

Till Elin och John. Kan ni inte läsa en tidning kritiskt? Tror ni på allt som står där?

Om Elin hade varit en seriös människa hade hon ringt upp Vicky Sjöberg för att höra hennes version. Det gjorde hon inte utan hängde på drevet. Just därför platsar Elin bland mobbarna. Jag kan tänka mig att John känner Elins bättre sidor och därför blundar för detta feltramp på Elins blogg. Men mobbning är mobbning.

Karin sa...

Fint att du svarar på mitt inlägg Johanna.

Eftersom jag har en magister examen i internationell juridik och mänskliga rättigheters så är jag rätt så väl insatt i det rättssamhälle du regerar till. Och självklart anser jag inte att ngn är skyldig till motsats bevisats.

Eftersom du verkar känna till vad som har hänt i verkligheten till skillnad från den information som vi andra har så kan du väl berätta vickys version? Skulle vara bra för oss att få höra den då så vi slipper bli vilseledda.

Anledningen till att jag ansåg det troligt som stod i tidningen var att jag anser det högst otroligt att en gymnasie-elev som vill ha en praktikplats på salongen skulle hitta på en sådan sak Samt att rektorn på rönneholms gymnasium skulle ljuga ihop det som hon uttalat. Dessutom är min erfarenhet av Sydsvenskan att deras personal är seriös och att de alltid dementerar om ngn info inte varit korrekt. Därför tyckte jag att det som stod verkade troligt. Men hade jag fel i den bedömningen så föreslår jag att du förser oss med rätt info istället för att komma med anklagelser.

För övrigt finns det i det här rättssamhället alla möjligheter att kräva av tidningen att de dementerar fakta eller att stämma dem om det du säger är sant.

JohannaV sa...

Karin, hur ofta ser du en tidning smälla upp en dementi lika stort som inslaget i sig? Om artikeln fälls i granskningsnämnden kommer en liten notis och beklagande på sidan tretton. Det här vet du ju egentligen själv, eller hurP

---
Jag tycker Elin ska göra jobbet själv. Här finns kontaktuppgifterna.(Det tog mig någon sekund att få fram. Det klarar säkert både du och Elin lika bra som jag, men som sagt, jag gör det åt er)
http://www.emesuell.se/vi-som-arbetar-h%C3%A4r.aspx

"Anledningen till att jag ansåg det troligt som stod i tidningen var att jag anser det högst otroligt att en gymnasie-elev som vill ha en praktikplats på salongen skulle hitta på en sådan sak Samt att rektorn på rönneholms gymnasium skulle ljuga ihop det som hon uttalat"

Om ovanstående är din uppfattning kan jag bara önska att du inte kommer till en djupare kännedom om den mänskliga naturen. Jag tror att uppvaknandet blir stort, om man nu klarat av så höga examinia som du har iförd rosenglasögon, om man måste lära sig vad vi andra lärde oss om människonaturens dubbelhet många gånger i mycket unga år.

Att se schatteringar. Att se väven av svart och vitt sammanblandat. Att se tendenserna till ondska utan att för den skull förkasta hela människan. Att - mogna.

Lycka till och tack för mig.

Karin sa...

Tack för dina lyckönskningar Johanna.
Eftersom det här nu handlar om huruvida jag är en omogen romantiserande naiv fjolla istället för det faktum att människor i Malmö år 2011 blir utsatta för diskriminering och får sina mänskliga rättigheter kränkta så håller jag med dig om att vi avslutar den här debatten. D.v.s. om personliga påhopp är det ända du tänkt bidra med.

Thomas sa...

Hey there Elin,

i have read some of the comments here and i really dont understand how they can write like that.

About not giving that hairdresser a chance to tell her version of the story - I have send an Email to her, asking her if the article in the newspaper was true ! ! !

I HAVE RECEIVED NO REPLY!!

As the hairdresser is not responding or defending herself - the article must be true.

Intolerance is a huge subject in our society - and to be honest, i think it has no room in it.

Some of your comments also display a great deal of intolerance for the freedom of speech and opinion.

Lets all keep an open mind about things and "Lev och låt leva".

With kind greetings
Thomas

Qbrium sa...

Mycket bra skrivet! Kan inte annat än att hålla med. I det här samhället vet man inte vad som skrämmer en mest... att leva i det, eller att bara titta på...

Elin sa...

Ja, jag håller verkligen med! Tack Baronessan, John, Karin, Qbrium och sist men inte minst Thomas. Dina ord var verkligen vishetens ord. Allt gott till er allihopa.

JohannaV sa...

För ett år sedan hängde du, Karin, ut en människa enbart pga en tidningsartikel. Jag hoppas att du mognat under det gångna året. Och jag är glad över att goda människor bidragit med pengar och på andra sätt stött den utsatta företagaren.

motdiskriminering.wordpress.com

www.rights.no/publisher/publisher.asp?id=1