2010-10-31

Varför jag inte bor i USA

I USA kan som bekant det mesta hända. Nu ställs en fyraåring inför rätta för vårdslöshet i trafik. En 4-årig flicka på cykel med stödhjul cyklade av misstag omkull en 87-årig dam som fick opereras för skadorna hon ådrog sig. Den äldre kvinnan avled dessvärre några veckor senare.

Den lokala domstolen som bestämt att fyraåringen är tillräckligt vuxen för att bli stämd hänvisar till ett fall från 1928.

Tråkigt att tanten dog, men att ställa ett barn inför rätta?? Snart hör vi väl om amerikanska spermier som blir stämda för att de knuffat undan varandra i jakten på ägget. Snacka om vårdslöshet i trafik!

5 kommentarer:

fallfärdig sa...

När har tanten tänkt sig att dö?Väl i mål sade Per: nu är du allt ute och cyklar
Varvid tanten.....det var inte jag

Om mig sa...

Stämningen gäller inte dödsfallet, utan olyckan. Det var inte domaren utan flickans advokat som åberopade den gamla domen (läs på mer, svårt att förklara). Det finns inget domslut alls, domaren har bara bestämt att fallet inte kan avvisas. Att man kan stämma någon är konstigare än att man kan göra en polisanmälan i Sverige. I Sverige kan du polisanmäla nästan vad som helst. Vad som senare händer det med, det är en helt annan sak...

Elin sa...

Intressant! Men även om man inte kan avvisa fallet (träffande ordval för övrigt) känns det ju ändå lite konstigt om det nu i praktiken är fyraåringen som ställs till svars?

Sen kan jag helt klart hålla med om att en polisanmälan i Sverige inte alltid betyder nåt :-/

Anonym sa...

Även i det svenska rättssystemet kan fyraåringarna bli skadeståndsskyldiga. Visserligen jämkas beloppet mht mognad osv, men lika fullt kan en fyraåring, som fallet i Sandviken under sent åttiotal då två femåringar blev dömda att betala ett skadestånd för att ha anlagt en brand vid en förskola.

Elin sa...

Oj, där ser man! :-O