2008-06-23

FRA-anda i Göteborg

I kölvattnet efter FRA-lagens ja-omröstning läser jag i DN om en arbetsgivare i Göteborg som i sann FRA-anda bevakat ett par av sina anställda via ett spionprogram på deras hemdatorer. Efter en chattkonversation med kollegan blev båda två uppsagda från sina jobb.

Arbetsgivaren tog sig alltså friheten att övervaka sina anställdas internettrafik, precis som våra riksdagsmän nu gett sitt ja till för hela svenska folkets räkning.

Jag tycker ovanstående incident bevisar väldigt tydligt hur fel den här FRA-lagen kan slå. Hur ska man helt kunna garantera att det inte sitter några maktgalna jävlar i informationskedjan som vill använda informationen de får i utpressningssyfte eller dylikt? Vårt sista hopp är väl att dessa svenska spioner suttit så mycket vid sina datorer och avlyssningsapparatur så de är helt avskärmade från verkligheten...

"Jag såg ett privat mail som du skrev. Du är alltså homosexuell? Det kan jag släppa till tidningarna, vet du det? Att sitta kvar i garderoben kan kosta dig en hel del Herr Gardell!"

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , intressant.se

9 kommentarer:

Anonym sa...

Att vi alla är avlyssnade redan idag är inget nytt. när min bror pluggade i frankrike så brukade vi i telefon rabbla en massa "nyckelord" så som bomb, al-quaida, ak47 osv. När vi bedömde att dom "lyssnade" återgick vi till att snacka skit.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Echelon_%28data%29
det kom väl inte som en överraskning?

Ha en bra vecka :)

Anonym sa...

ha ha ha, nu kollar dom på din blogg >:)

(pga "nyckelorden")

Elin sa...

haha :-)
Ja, det får de gärna göra! Nej, avlyssning är väl ingen nyhet egentligen, men jag tycker ändå att det är enormt korkat att de drev igenom en lag med de förtecken som denna har. Jag är rädd att den personliga integriteten kränks ytterligare. Är det verkligen nödvändigt?

Elin sa...

...ha en bra vecka själv förresten :-)

J sa...

Elin: det beror väl på vem som definierar nödvändigheten. Eftersom vi precis sagt att vi byter underrättelser med USA och sedan klubbar igenom förslaget mot folkets vilja tycker jag säger en hel del om vem som har intresse för vad det svenska folket säger och tycker. Det säger också en hel del om vår statsministers icke-existerande ryggrad.

Anonym sa...

Frågan om arbetsgivares övervakning av anställdas datortrafik är inte ny, men det har alltid tidigare sagts att den anställde måste informeras först. Trist att Håkan Rosvall inte verkar känna till detta. Han kanske borde abdikera från sin tjänst och låta Mats Björklund ta över?

Anonym sa...

Programmet övervakade inte bara internettrafiken - varenda tangenttryckning (inkl. lösenord) loggas när man har ett sånt program installerat - oavsett om du är online eller inte...

Anonym sa...

Det är också intressant att sådana upplysningar också kan användas för inbrottsindustrin. Går säkert att sälja og således, ifall du är en "värdelös" individ i deras tankar, vilket är metod för sig, för att bryta ner og förvirra individen, så går det att råna dig också.
Det blir intressant att följa hur brottsstatistiken og aktier i försäkringsindustrin kommer att bli framöver.

Elin sa...

Ja, det är obehagligt att tänka på vad framtiden kan erbjuda om sånt här sprider sig ytterligare. Att sen riksdagen hjälper till och drar åt det hållet... ja, vad säger man? Ett alternativt sätt att representera folket?